Preventia consumului de alcool in randul copiilor implica o abordare complexa, intrucat sunt foarte multi factori care pot contribui la decizia unui copil de a consuma alcool. Mediul familial sau social in care copilul traieste, precum si personalitatea acestuia pot determina copilul sa consume alcool la varste fragede.
Parintii au cel mai important rol in prevenirea consumului de alcool, intrucat acestia sunt vazuti de catre copii drept principalele modele de viata. Conform studiilor, parintii sunt cele mai admirate persoane de catre copii, mai ales atunci cand acestia sunt perceputi ca fiind mereu aproape de ei si oferindu-le suport in depasirea momentelor dificile.
Ei trebuie sa discute cu copiii lor, in special in cazul in care exista antecedente in consumul de alcool. Interdictiile nu sunt suficiente, adolescentilor trebuie sa li se explice foarte clar la ce riscuri se expun consumand alcool, chiar si in cantitati reduse.
De asemenea, parintii trebuie sa incurajeze copiii sa participe la activitati sanatoase si amuzante care nu implica consumul de alcool. Studiile arata, totodata, ca un copil care este implicat in activitati extracurriculare (sport, voluntariat, iesiri in natura, lectura, etc.) este mult mai putin probabil sa fie afectat de consumul de alcool.
Semnale de alarma
Semne care pot indica ca un copil consuma alcool sau se afla intr-o situatie care l-ar predispune la consumul de alcool:
-
probleme de comportament la scoala manifestat inclusiv prin stari de iritabilitate, furie
-
schimbarea grupului de prieteni sau scaderea interesului pentru activitati
-
astenie fizica si psihica, probleme de concentrare si memorie
-
expiratia miroase a alcool sau prezenta sticlelor de alcool printre lucrurile de scoala
De ce consuma alcool copiii?
In procesul de maturizare, tinerii cauta noi provocari si doresc sa testeze lucruri noi, unele riscante. Pentru a putea preveni eficient consumul de alcool in randul copiilor este necesar sa cunoastem motivele care ii determina sa faca un astfel de pas.
Principalele motive care conduc spre consumul de alcool, sunt:
- perioadele de stres (examene) si in care copii intampina probleme emotionale
- independenta exagerata cauzata de un sentiment exacerbat de libertate si lipsa a constrangerilor
- copiilor le plac senzatia de ameteala si adrenalina iar consumul de alcool li se pare distractiv
- ca urmare a starii asociate petrecerilor, pentru a evita pliciseala si a se integra in cadrul grupului
- deoarece si parintii beau
- considera ca le creeaza o imagine pozitiva in grupul de prieteni si ii face mai atractivi